Katalog Grzybów
Grzyby jadalnie Grzyby niejadalnie
Kapelusz brązowy i z wiekiem do ciemnobrązowego, czerwono brązowego, brzeg kapelusza może być jaśniejszy, podobnie owocniki przykryte ściółką mogą być bardzo jasne; (60)80 - 200(250) mm średnicy, najpierw półkulisty, potem wypukły, u starych egzemplarzy poduszkowato rozpostarty; powierzchnia gładka lub pomarszczona; przy wilgotnej pogodzie nieco lepka. Pory początkowo białawe, potem żółte do oliwkowo zielonych; dość drobne, okrągławe z wiekiem kanciaste; uciśnięte nie przebarwiają się. Rurki takiej samej barwy, dość długie (8-30 mm); łatwo oddzielają się od kapelusza; przy trzonie zatokowato wycięte. Trzon białawy do jasnobrązowego, dolna część jaśniejsza, w górnej części lub na całej długości trzonu mniej lub bardziej wyraźna biaława lub jasnobrązowa siateczka; 40-200 x 20-60(100) mm, mniej lub bardziej rozszerzony u podstawy.
Kapelusz ciemnobrązowy, kasztanowobrązowy, z wiekiem jaśniejszy płowobrązowy; (30)50 - 100(150) mm średnicy, wypukły, z wiekiem rozpostarty; powierzchnia wilgotna śluzowata, gdy sucha to matowa, zamszowa.Trzon z zasadniczy kolor jasnożółty, na jego tle ciemniejsze, ochrowo-brązowawe, podłużne włókienka; bez siateczki; 30-90(120) x 10-30(50) mm, równogruby lub zwężony ku podstawie, często wygięty; pełny. Jadalny i ceniony. Posiada specyficzny, raczej przyjemny smak i aromat.