Katalog Grzybów
Grzyby jadalnie Grzyby niejadalnie
Kapelusz: 4-12 cm, oliwkowozielony, żółtozielony, biały, rzadko z białymi resztkami osłony, czasem z jaśniejszym brzegiem, miody półkulisty lub jajowaty, później wypukly, w końcu rozpostarty, z drobnymi, wyrośniętymi promienisto włókienkami, suchy, matowy, wilgotny słabo błyszczący; brzeg nieprążkowany. Blaszki: Biale, wybrzuszone, gęste, wolne. Trzon: Białawy, często oliwkowozielony, bladozielonkawy, pokryty zygzakowatym szarozielonym wzorem, cylindryczny ze szczytem nieco zwężonym, pelny, później watowaty; podstawa bulwiasta, z częściowo odstającą, często porozrywaną lub calą, bia lawą pochwą; pierścień białawy, obwisły i prążkowany. Miąższ: Biały, pod skórką kapelusza żółtozielonkawy, delikatny. Zapach miodowy, z wiekiem silniejszy, odrażający, smak łagodny - nie wolno przeprowadzać próby smakowej.
Kapelusz: 5-15 cm, żywo czerwony do pomarańczowego, z białymi, przeważnie piramidalnymi, łatwo ścieralnymi, regularnie rozmieszczonymi latkami - resztkami osłony, które gwałtowne deszcze często spłukują; miody kulisty, później wypukły, w końcu rozpostarty; skórka błyszcząca i ściągalna; stary brzeg prążkowany. Blaszki: Biale, miękkie, wybrzuszone, gęste, wolne. Trzon: Biały, walcowaty, słabo kosmkowaty, z kulistą do jajowatej, białą bulwą pokrytą kilkoma brodawkowatymi pasemkami; pierścień duży, bialy, obwisły, nieprążkowany, o brzegu białym lub żółtawo ząbkowanym. Miąższ: Biały, pod skórką kapelusza żółty.